2015-03-05

Kommer ”betala per timme” att vara en framtida prismodell för digitala annonsörer?

När det kommer till traditionell display-annonsering har CPM (kostnad per tusen) varit den mest vanliga prismodellen, där annonsören betalar för antal annonsvisningar.

Tidningen Financial Times har dock insett, precis som många andra av oss, att antal visningar kanske inte är den främsta måttstocken för effektivitet. Därför har de börjat med en ny kostnad per timme-prismodell (CPH – cost per hour).

Times rullade ut ett test för 10 annonsörer i höstas som genererade mer än 1 miljon dollar i intäkter samt högre varumärkeskännedom bland läsare, med en 100 procentig synlighetsgaranti på minst 5 sekunder.

Kostnad per timme är en prismodell som verkligen ligger i tiden då vi i branschen hela tiden letar efter bättre sett att utvärdera trafiken på. Många hävdar nämligen att ’tid på sidan’ är en bättre indikator på läsarengagemang än exempelvis både visningar och klick.

Vi på Brandson är alltid öppna för nya idéer och leder gärna utvecklingen för att driva relevant trafik och hur vi mäter och följer upp den trafiken. Vi ser dock att ’Kostnad per timme’ kan stöta på motstånd från både utgivare och mediebyråer. Många använder just antal visningar och klickfrekvens när de utväderar sitt annonseringsresultat, därför är det också lättare att ta betalt utifrån dessa mätpunkter. Det krävs trots allt 720 tittningar på minst 5 sekunder för att det ska uppnå en timme, så man kanske ska börja med att se över namnet på prismodellen då vi pratar om just sekunder, inte timmar.

Hur som helst är det en spännande tanke och en intressant utveckling inom display-annonsering, något vi gärna är snabbt att uppmärksamma så länge vi tror att det kan ge utslag för våra kunder.

Vill du läsa mer om detta finns en bra artikel Läs mer här! (på engelska).