Dags för ett byte till det säkrare HTTPS – men vad är HTTPS egentligen?

Kontakta oss

Dags för ett byte till det säkrare HTTPS – men vad är HTTPS egentligen?


11/06/2018 | Kategorier: Drift & Hosting, Webb.

Gör dig redo för HTTPS

HTTPS har blivit ett allt hetare ämne på senaste, inte minst på grund av den nya dataskyddsförordningen GDPR som nyligen infördes. GDPR gäller inom hela EU och dess syfte är att skapa en enhetlig och likvärdig nivå för skyddet av personuppgifter så att det fria flödet av uppgifter inom Europa inte hindras. (Datainspektionen)

I och med detta måste inte bara datalagringen säkras, utan även själva överföringen av den från bland annat er hemsida. Det är här HTTPS kommer in i leken.

Vad betyder det att ha HTTPS?

Hypertext Transfer Protocol Secure (HTTPS som det förkortas) är ett protokoll för krypterad transport av data för HTTP-protokollet. För att förklara vad HTTPS gör med din hemsida så kan det allra enklast förklaras med att trafiken mellan en persons dator och er hemsida är krypterad, alltså;

Om någon är inne på er hemsida och fyller i ett formulär när ni har vanliga HTTP så ser själva information som skickas från datorn över nätverket till servern där hemsidan finns ungefär ut såhär:

{ Namn: Bobbie Brandson,

Telefonnummer: 0701234567,

Meddelande: Detta är ett meddelande }

När ni har HTTPS så ser det exempelvis istället ut såhär:

{ HvR_-s+($[B3/BvY$vUbZYrQuK(5!wRw-&MF3,}s6g36}‘Y’!2EmTLw]/whj }

Detta meddelande kan sedan översättas av servern så att information kan läsas av er. Detta gör man för att säkerställa att det blir mycket svårare att eventuellt kunna stjäla eller spionera på informationen som skickas till och från er hemsida.

Varför ska jag ha HTTPS?

Det finns många anledningar till att gå över till HTTPS. Inte nog med att din hemsida skickar krypterad information, det är även en fördel när du arbetar med SEO. 2014 gick Google ut med att HTTPS är och kommer bli en allt större faktor för era positioner i Googles sökresultat (Se mer här).

HTTPS är speciellt viktigt när hemsidan hanterar känslig information såsom personuppgifter (namn, personnummer, adresser, osv.) och kreditkortsnummer. Banker och de större e-handelssiterna har haft HTTPS sedan länge av just denna anledning.

Google Chrome, som är den populäraste webbläsaren i världen, kommer inom en snar framtid att markera alla hemsidor som använder sig av HTTP som ”Inte säker”, medan HTTPS kommer att se ut som HTTP gör i dagsläget. Bilden nedan illustrerar hur dessa ändringar kommer att se ut.

 

http https förändring

En annan bra sak är att er hemsida kommer ladda lite snabbare, vilket även detta är en viktig faktor för SEO.

För att summera de olika fördelarna med HTTPS:

  • Du får en krypterad och säker hemsida
  • Din hemsida blir inte markerad som ”Inte säker”
  • Bättre positioner bland sökresultaten
  • En snabbare hemsida

Allt som allt så har HTTPS rent tekniskt egentligen bara med säkerhet att göra, men du får som sagt många fler fördelar som påverkar andra saker.

Hur vet jag om jag har HTTPS?

För att se om du har HTTPS inställt korrekt så surfar du in på din hemsida och letar efter det gröna hänglåset samt texten ”Säker” till vänster i adressfältet:

https secure

I vissa uppdateringar av Chrome så ser det istället ut såhär när du har HTTPS på din site:

https chrome

I den allra senaste versionen av Chrome ser det nu ut såhär, helt enkelt bara ett hänglås:

https chrome

Har du INTE HTTPS, så ser det ut såhär:

inte https

Hur får jag HTTPS?

Nu när du vet om du har HTTPS eller inte och alla dess fördelar så kanske du undrar hur du får HTTPS på er hemsida? Du får det genom att installera ett SSL-certifikat på er hemsidas server vilket tillåter er att använda er av krypteringen. Du kan kontakta din leverantör av server för att få hjälp med detta. Du kan även få hjälp av oss på Brandson med att säkerställa att er hemsida blir säker, kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa dig! Vi själva erbjuder även hosting där vi kan se till att ni får HTTPS på er site.