2017-11-01

Black Friday- är du förberedd?

Vad är egentligen Black Friday och hur har det blivit en globalt erkänd shoppingdag?

Det är nog få som har missat att i många butiker och framförallt hos e-handlare så tar Black Friday-erbjudanden över sista helgen i november varje år. En amerikansk shoppingtradition som infaller efter Thanksgiving varje år med stora reor och nedsatta priser.

Historierna kring Black Fridays ursprung är många
Första gången som uttrycket dokumenterades var en fredag den 24 september 1869 då den amerikanska börsen upplevde ett fritt fall orsakat av två omtalat blodtörstiga börshajar som hade konspirerat tillsammans för att dumpa priset på guld. Fredagen då deras komplott sattes i verket var en svart dag för många då börskraschen lämnade många helt bankrutta.

Den kanske vanligaste och officiellt erkända, men precis lika inkorrekta historien, är den om hur detaljhandeln uppfann Black Friday i ett sista desperat försök att vända årets dåliga “röda” försäljningssiffror till svarta genom att locka kunder med kampanjerbjudanden och lockpriser.

Den sanna historien har sitt ursprung i Philadelphia under 1950- talet då det var Philadelphias poliskår som använde uttrycket för att beskriva den folkanstormning som drabbade staden till följd av matchen i Amerikansk fotboll mellan Army Black Knights och United States Naval Academy (Army Navy Football) som hålls varje år lördagen efter Thanksgiving och tvingade poliskåren till bristningsgränsen och gjorde den traditionellt ljusa och glada högtiden svart.

Även i Sverige har vi tagit till oss Black Friday som en importerad handelshögtid och dess betydelse för den svenska handeln fortsätter att öka. Under 2016 så handlade ca var femte svensk prisnedsatta varor på Black Friday för i genomsnitt 1576kr/ person.

Kanske än starkare är utvecklingen för E- handeln som 2016 ökade antalet ordrar jämfört med Black Friday 2015 med 72% och intäkterna med 59%.

Black Friday infaller fjärde fredagen i november. En allt mer viktig “högtid” för butiker och e-handlare att ta tillvara på för att locka kunder och chans till att öka försäljningen samt smygstarta julhandeln.

Har du säkerställt att dina kunder hittar till dig när det smäller den 24/11?

Jonna André Karlin

Praktikant